Повдигане на бюста

Описание

(Brest lift, Mastopexy)

Повдигането на бюста или мастопексия е хирургична процедура, изпълнявана от пластичния хирург д-р Молов, при която се премоделира формата на Вашия бюст. По време на операцията за повдигане на бюста се отстраняват излишните количества кожа и жлеза, като останалите елементи се моделират така, че да се повдигната и преоформят гърдите.

Пациентките избират операция за повдигане на бюста, когато гърдите са отпуснати и особено когато зърната сочат надолу. Повдигането на гърдите няма да доведе до значителна промяна в размерите на Вашите гърди. Често пъти, за да се изпълни това към операцията се добавя поставянето на импланти или редукция (намаляване) на цялата гърда.

Кое налага да се предприеме тази операция?

С възрастта Вашите гърди неминуемо се променят – тяхната еластичност и твърдост намалява.

Има много причини за това, но основните са:

 • Бременност и раждане: По време на бременността поддържащите елементи на гърдите се изпъват, тъй като самите гърди стават по-пълни и тежки. Това прекомерно изпъване може да доведе до спадане на гърдите след бременността - независимо дали сте кърмили или не. Причината е в „хормоналната буря“ на бременната, която силно изменя анатомичната структура на поддържащите връзки на гърдата. Подобно състояние се наблюдава и при мощна стимулация с естрогенни хормони, каквато се предприема при някои процедури за даряване на яйцеклетки.
 • Флуктуация на теглото. Промените в теглото – качване и сваляне на килограми, особено в резките му форми, може да доведе до сериозно спадане на гърдите.
 • Гравитацията. Гърдата е относително свободен от тялото орган, с времето самата тежест на гърдите е причина да се изпънат и преразтеглят тъканните връзки на гърдата, което води до общо спадане на органа.

Кога е показана операция за лифтинг на гърдата:

 • Когато гърдите са станали по-плоски и по-дълги.
 • Когато гърдата е без сутиен, зърната се спадат под нивото на гънката под гърдата.
 • Когато и ареолите, и зърната сочат строго надолу.
 • Зърната на гърдата са несъразмерно намалели спрямо пропорциите на самата гърда.
 • Едната гърда е по-надолу от другата.

Операцията за лифтинг на гърдата не е за всеки. Ако Вие планирате бременност в бъдеще, разумно е да изчакате с операцията за повдигане на бюста. По време на бременноста гърдите отново ще са под напрежение и ще се загуби спечеленото при операция за повдигане на бюста. Независимо, че кърменето не се смущава при операция, някои жени могат да имат затруднения с него.

Операция за повдигане на бюста може да бъде приложима за всякакъв тип гърди. Но жените с по-малко спаднали гърди имат по-дълготрайни резултати, в сравнение с жените с по-големи гърди. По-големите гърди са по-тежки, което ги прави по-склонни да спаднат отново.

Рискове при операцията:

Агресивна цикатризация. Белезите от операцията са постоянни около ареолата, около ареолата и вертикално надолу и около ареолата, вертикално надолу и в тъканта под гърдата, в зависимост от избраната операция. В рамките на една до две години белезите омекват и стават много по-невидими. Те се скриват от сутиен или бански костюм и не създават проблеми в интимен план след този период.

Промяна в сетивността на зърната и гърдата. Сетивността в зоната обикновенно са връща след няколко седмици, но известна загуба на сетивност може да остане. Еротичната сетивност обикновено не се загубва.

Неравномерност и асиметрия във формата и размера на гърдите Те могат да се изявят като резултат на процеса на зарастване. След операцията се изострят процесите, които по правило са довели до спускането на гърдите.

Частична или тотална загуба на зърната и ареолите. Много рядко кожното кръвоснабдяване в зоната може да не отреагира адекватно на моделирането. Това може да доведе до увреда на тъканите на гърдата в зоната и оттам до частична или пълна загуба на зърната или ареолите.

Като всяка голяма хирургична интервенция лифтинга на гърдите може да доведе до кървене, инфекция, реакция към анестезията. Възможни са алергични реакции към хирургичните превръзки и материали за раната по време или след процедурата.

Първата консултация

Ще поговорим подробно за избраната техника от пластичната хирургия, която е приложима за Вашия случай. След това като Ваш пластичен хирург ще направим анализ на медицинската Ви история и обективно изследване и измерване на гърдите. Ще обсъдим Вашите очаквания – кои са основните търсени ефекти от пластичната операция, кои са основните притеснения около нея, как е ангажиран Вашия график с процедурите, кое е възможно и кое не, за да стигнем до правилно решение.

Други допълнителни дейности около операцията

Мамография. На всички пациентки се назначава базова малография, двустранна мамография в две проекции, общо четири снимки. Възможно е да бъде назначена контролна такава няколко месеца след операцията. Това ще даде представа как се е премоделирала жлезата, а това от друга страна е важно за интерпретация на евентуални бъдещи процеси в нея.

Спиране на тютюнопушенето. Цигареният дим и тютюна в него директно свиват малките кръвоносни съдове и нарушават храненето на кожата. Това от своя страна може да забави или влоши процеса на зарастване раната. Горещо се препоръчва спиране на тютюнопушенето преди операцията и след нея.

Спиране на някои медикаменти, които повишават склонноста към кървене: Аспириносъдържащи противовъзпалителни медикаменти, някои хранителни добавки и витамини. Организирайте някой близък да Ви придружи до клиниката. В първите следоперативни дни може да се наложи някой близък да Ви помогне в ежедневните задължения. Запазете желаното си тегло преди операцията. Това е много важно, за да не се стигне до резки колебания в теглото и напрежение върху прясно моделираните тъкани. Операцията за повдигане на бюста може да бъде изпълнена в болница или медицински център с легла за следоперативно възстановяване. Тя се изпълнява с обща анестезия, което налага престой в здравното заведение за едно денонощие.

По време на операцията

Има много голямо разнообарзие от техники за моделиране на кожата и сърцевината на женската гърда. Тяхното съчетание прави възможностите за избор още по-големи. Световноприет принцип е техниките да се дефинират според финалният белег върху гърдата. Така, че възможните разрези са:

 • Около ареолата (тъмно пигментираната кожа около зърната на гърдите)
 • Около ареолата и вертикално надолу до гънките под гърдата.
 • Около ареолата, вертикално надолу и в гънките под гърдите.

При операцията задължително се поставят шевове в дълбочина на гърдата, а ако е необходимо се намалява размера на ореолите като се поставя така нареченият „заключващ шев“. В края на пластичната операция е премахната излишната кожа и са повдигнати ареолите на новосформираните гърди.

След операцията

В деня след операцията ще се сменят превръзките, които сме поставили в деня на операцията и ще се заменят с чиста превръзка. Ще преценим дали да свалим или оставим поставените дренове до пълното очистване на зоната от кръвните деривати. Гърдите ще бъдат отекли и болезнени за период от две седмици. Ще се чувстват умерени болки в целите гърди и около разрезите, които добре се повлияват от назначаваните от нас обезболяващи медикаменти. Зоната на разреза ще бъде червеникава или розова за период от около няколко месеца. В гърдата, зърната и кожата в зоната може да се чувства изтръпване за период от шест месеца.

В първите дни след операцията приемайте назначените обезболяващи медикаменти постоянно. Не спирайте назначените антибоитици, дори да нямате температура. Избягвайте вяскакви натоварвания на горните крайници, раменете и гърдите за период от три седмици. Спането по гръб и леко настрани е задължително в първите седмици след операцията.

Въздържането от сексуална активност е необходимо за поне две седмици след операцията . Консултирайте се винаги с нас за начина и степента на увеличаване на дневната активност. Заедно ще уточним, съобразно хода на възстановителния процес, кога ще бъдат свалени конците, до кога ще продължат грижите за раните, какви ще се грижите за цикатрикса. Някои от поставените шевове ще се резорбират сами, но други ние ще свалим в удобен момент – обикновенно в рамките на една до две седмици след операцията. Докато продължава заздравителниа процес пазете гърдите от слънчева светлина, това е особенно важно за шевната линия.

Резултати

Вие ще забележите значима и към добро промяна във Вашите гърди, независимо че тяхната форма ще продължи да се променя – да „слягат“ и да се оформят в продължение на няколко месеца. Първоначално белегът ще е червеникав и надигнат над повърхността. Постепенно той ще омеква, ще се изравнява с повърхността като този процес ще продължи до две години. Обикновенно белезите добре се скриват под бански костюм или сутиен. Вие можете да забележите, че размерът на Вашите гърди е станал някак по-малък след операцията за лифтинг на гърдите. Това е така, защото самите гърди вече са оформени по-кръгли и по-плътни.

Като общо правило времето ще играе срещу тази операция. Еластичността на кожата прогресивно отслабва с възрастта. Ако гърдите са и по-големи, с времето може да се появи известно спускане на бюста. За дълготраен резултат е много важно запазване на константно телесно тегло.

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник