Естетична пластична хирургия на лицевите черти

Описание

В това малко пространство ние трябва да вместим информацията от един кардинален и много голям въпрос в естетичната пластична хирургия – този за промяната на лицевата естетика. Красивото и хармонично лице винаги е било и винаги ще бъде най-висока професионална цел за всеки пластичен хирург!

Естетиката на лицето може да бъде хирургически променена чрез няколко основни типа операции, които за прегледност ще разделим на:

  • Естетични пластични операции, променящи кожата и подкожната тъкан на лицето.
  • Естетични пластични операции, моделиращи костния скелет
  • Естетични пластични операции, премоделиращи тъканите между кожата и костния скелет

Естетични пластични операции, променящи кожата и подкожната тъкан на лицето

Преди процесите на стареенето на лицето да станат видими чрез отпускането на кожата, те протичат в самата кожа, а и на цялото тяло.

Първият основен процес на стареене е намаляването и преместването на мастната тъкан под кожата на лицето – т.нар. възрастова мастна атрофия. Тази мастна тъкан не само навалява, но става и „по-некачествена“ и тогава вече говорим за възрастова мастна дистрофия. Атрофията и дистрофията на мастната тъкан на лицето са първите стъпала към лицевото стареене. Тези процеси вървят ръка за ръка с процесите на влошаване качеството на еластино-колагеновата мрежа в самата кожа. В еластино-колагеновата мрежа хиалуроновата киселина е основен компонент. Това е и причината за нейния апогей в козметичните продукти и средства за локално приложение.

Организмът предпочита собствените естествени пътища и субстанции, които приема и интегрира с лекота. Това определя огромния ефект на добрата козметика върху кожата и по-лошите резултати от приложението на хиалуроновата киселина като локално инжекционно средство, особено при често и продължително приложение.

Естетичната пластична хирургия предлага две много силни средства, които да спрат процесите на загубата на мастна тъкан и промените в еластино-колагеновата структура – олипофилинг на лицето и PRP-Lifting (малко страховито наричан „вампирски лифтинг“).

Липофилингът на лицето в последните пет години достигна невероятни висоти като техника, като философия и като приложение. Той се затвърди като най-съвременното средство за преодоляване на основния процес на лицевото стареене – лицевата мастна атрофия. На липофилинга е отделена цяла глава в настоящото представяне „Естетично моделиране със собствена мастна тъкан“. Тук основното ни желание е да разясним как той се интегрира в общата стратегия за подмладяване на лицето.

Липофилингът е много безопасен и след него възстановяването е много бързо. Това го прави изключително пластичен метод. Той може да се приложи като самостоятелна процедура, като подготвяща другите методи процедура или като последваща другите методи процедура. А другите методи могат да са: премоделиране на костния скелет с импланти, Face-Lift, Brow-Lift, цялостен или частичен лифтинг на лицето и шията, PRP и др.

Мястото на вземане на мастна тъкан заздравява много бързо при добри грижи.

Една от критиките към метода е това, че ефектът му намалява с времето. Основателят на този метод Coleman уточнява, че не става въпрос за резорбция, а за фино интегриране в различните тъкани на лицето-тази мастна тъкан, която е до кост започва „да се държи“ като кост. Тази мастна тъкан, която е до мускул, започва да се държи като мускул. Тази, която е до кожа се държи като кожа. При втория липофилинг интегрираната мастна тъкан посреща новопоставената и двете създават още по-добър контур, а при третия липофилинг резултатите съвсем се рафинират. Няма лесен и кратък път в едно естествено и трайно лицево подмладяване. То става с усилия!

Platelet-Rich Plasma (PRP – популярен като „вампирски лифтиг“) Методът подобрява тургора, еластичността и регенерира самата кожа. Той има същото поле на приложение, както продуктите с инжектируема хиалуронава киселина, но ефектът е естествен, а количеството практически неограничено от цената. Със съвременната технология на нанофилинг методът на липофилинга вече е готов да заеме мястото на PRP и инжектируем хиалурон и в зоната на повърхностния слой на дермата.

Лицевото моделиране, базиращо се на приложението на мастната тъкан, включва не сама поставяне, но и отнемане на мастна тъкан. Класическа операция в това направление е операцията за отстраняване на мастната тъкан на бузите- т.нар. Bishatectomy (Бишатектомия). Тя дава едно много желано и елегантно-женствено хлътване на бузите в средната им третина. Един много търсен резултат.

Освен добавяне и премахване, третият път за приложението на мастната тъкан в областта на лицето е нейното премоделиране. Такова е поведението при преместване на мастна тъкан около долния ръб на клепачите в посока на назолабиалната гънка, както е при съвременната операция за маларен лифт. Близка по същност, макар и не напълно идентична, е едновременната липосукция на шията и използването на добитата мастна тъкан за запълване контурите на лицето или брадичката. Същият оперативен смисъл има и моделирането на мастна тъкан в областта на горните и долните клепачи при блефаропластика.

Така мастната тъкан дава ново качество на лицевото подмладяване – естествен вид, бързо и безболезнено възстановяване, драматично подобрение на кожата на лицето, възможност за артистично склупториране на чертите му.

Естетични пластични операции, моделиращи костния скелет

Най-често лицевият скелет се моделира с импланти в областта на брадичката, долната челюст и в тази на скулите.

Поставянето на тези импланти става през места, които не се виждат на повърхността на кожата и това прави операцията много естествена. Силиконовите импланти са висококачествени и не създават значими проблеми. Като всяка хирургия следва да се отчитат и положителните и отрицателните страни на метода. В общ план поставянето на силиконови импланти може много добре да контурира лицевия скелет, да промени чертите на лицето, да изпъне кожата над тях, така че да преодолее белезите на стареене в зоната на поставянето, в непосредствена близост и до известна степен в по-отдалечените зони.

По-специфични, но и по-агресивни хирургически са операциите, при които се преместват части от лицевия скелет в различна посока. Особено популярна е операцията за придвижване в посока напред или назад на елементи на брадичката. Другата такава възможност е поставянето на костни трансплантати в онези места, на които се поставят и импланти. С навлизането в клиничната практика на съвременните импланти методът все по-рядко се използва.

Естетични пластични операции, премоделиращи тъканите между кожата и костния скелет

В тази голяма група попада серия от операции, които поради популярността им ще опишем в оригинал:

  • Brow Lift
  • MalarLift
  • Face Lift
  • Neck Lift

Brow Lift

В буквален превод „лифтинг на веждите“. Което е и крайния резултат на операцията. Тя върви обаче ръка за ръка с цялостно подмладяване зоната на челото, тази в основата на носа и до известна степен около очите.

В последните години операцията е „запазено поле“ за ендоскопската пластична хирургия. С помощта на ендоскопска апаратура, през много малки разрези в основата на косата или в място, в което те биха се прикрили добре, се изпълнява цялата операция. Резултатът е траен и много удовлетворителен за пациента.

Malar lift

Това е операция, при която се повдига зоната, разположена под долния ръб на клепача. Тя придава т.нар. трети вектор на един фейслифт. Операцията се изпълнява в една много деликатна зона и спазването на определени изисквания, както и придържането към известни условности е задължително. Операцията премоделира всички зони в областта – и подкожната мастна тъкан, и мускулните и съединително-тъканните пространства и кожата. Възстановителния период е по-дълъг, в сравнение с възстановителния период след долна блефаропластика, затова е необходимо търпение и доверие между лекаря и пациента.

Face lift

Толкова популярен термин. В естетичната пластична хирургия се свързва с преодоляване белезите на стареене на лицето. Модерният фейс лифт не е операция на кожата, а операция на тъканите под кожата, чието освобождаване, премоделиране и частично изрязване дават подмладения вид.

Операцията винаги се изпълнява с обща анестезия и продължава около 3-4 часа. Разрезът е различен, но винаги има такъв около ухото, в зоната над него и в определен участък от окосмената част на темето. При добро изпълнение разрезът е трудно забележим за окото, което не го търси целенасочено.

Възстановяването отнеме различно време, но по правило в ранния период първата седмица налага по-специален режим и грижи, след което възстановяването бързо напредва. Траен и окончателен вариант се постига на около 5-6 седмица. Носенето на поддържащо белъо е задължително.

Neck lift

Лифтигингът на шията се изпълнява като допълнение на един фейслифт или на други операции или процедури в областта на лицето и шията – липомоделиране, поставяне на лицеви импланти и още ред процедури.

Изпълнява се през разрез в основата на брадичката. През него се освобождава цялата отпусната кожа по предната повърхност на шията, отстранява се ръба на мускула, който след това се „плисира“.

Възсановяването е бързо, а ефекта – много изразим и видим!

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник