Онкопластична хирургия

Описание

Онкопластичната хирургия е клон от пластичната хирургия. Тази хирургия се изпълнява по време на (едновременно с) операцията за отстраняване на туморна формация. Терминът е приложен за хирургично лечение на рака на гърдата, но се използва и при операции за други тумори, особено на повърхността на човешкото тяло, когато се съчетават методите на онкологичната и пластичната хирургия.

Онкопластична хирургия при рак на гърдата

При онкопластичната хирургия се използва модел от естетичната пластична хиругия, чрез който се премоделира гърдата и се отстранява туморната формация. Получава се нова, чиста от тумор гърда, чиято форма е естетически моделирана. На един етап! В една операция!

Тази концепция има две страни – онкологична и естетична. Те в никой случаи не си противоречат! Онкологичният принцип е на органосъхраняващата хирургия – ако заболяването позволява гърдата да се запази, тогава е възможен този модел на операция. Ако установения тумор е по-малък от два сантиметра в диаметър, тогава гърдата може да се запази при операцията. Онкопластичната хирургия може да направи това с модел от естетичните операции на гърдата – например с операция за намаляване на бюста, в тази част, която ще отпадне при самата естетична операция, попада и туморния процес. Моделът на отпадане може да бъда различен, в зависимо от това, къде е разположен самия тумор – в коя част от гърдата. Това умение за преценка на съчетанията е сърцевината на правилния избор на операция. Задължителна е лимфната дисекция (отстраняването на всички лимфни възли) в подмишничната ямка от същата страна.

Туморът, както и лимфните възли се изпращат за хистологично изследване. Туморът се изследва и за естроген-прогестеронов статус и някои други показатели. Задължителна е преценката след операция дали да се проведе лъче- и химиотерапия. Лъчетерапията осигурява т.нар. локален контрол на болестта - т.е тя цели да се унищожат най-малките и невидими с просто око туморни клетки като се „бомбардира“ с рентгенови лъчи цялата зона, в която е лежал туморния процес. Химиотерапията цели да унищожи онези клетки, които са тръгнали да се разпространяват в тялото през лимфната система. Тя се назначава тогава, когато в изследваните отстранени лимфни възли се установят метастази от тумора. Имуномодулацията и имуностимулацията са две модерни форми на лечение, които днес заедно с генното инженерство все повече спасяват живот след заболяване.

В другите области на тялото онкопластичната хирургия също има много голяма зона на приложение. Пациентът получава няколко значими ползи, когато едновременно с отстраняването на тумора се осъществява и пластично покриване на дефекта: По-голяма сигурност от операцията – онкопластичната хирургия позволява да се изреже по-нашироко, отколкото това става със стандартна операция, защото хирургът от самото начало планира използването на пластичен метод за покриването на дефекта. Естетичния резултат е много по-добър, особено в зоната на лицето и ръцете. Ползите за пациента са безспорни!

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник