Намаляване на гърди

Описание

(Редукционна мамапластика)

Намаляването на гърдите, познато още като редукционна мамапластика, е естетична пластична операция, при която се отстраняват излишните кожа, подкожие, масна и жлезна тъкан от гърдите. Ако гърдите са много големи, намаляването се налага защото е необходимо те да се приведат в хармония с останалата част от тялото, а и да се намалят болките в областта на гърба, шията, горната част на раменете и да се избегне впиването на презрамките на сутиена в тялото. При тази операция силно се подобрява способността за физическа активност и общата подвижност на тялото. Обобщено, най-честите причини за изпълнението на тази операция са:

 • Хронична болка в гърба, шията и раменете, която не се повлиява от медикаменти
 • Хронично зачервяване и изпотяване под гърдите
 • Хронична междуребрена невралгия
 • Ограничена активност на тялото от голямата маса на гърдите
 • Естетична неудовлетвореност от големите гърди
 • Трудности в намирането на сутиени и дрехи

Много внимателно трябва да се направи преценката за тази операция в случаите, когато сте:

 • Хронична и упорита пушачка
 • Имате тежък диабет или сърдечни проблеми
 • Ако сте с твърде високо наднормено тегло
 • Не желаете белези върху гърдите си

Операцията може да се изпълни във всяка една възраст, дори и в тинейджърска. Ако гърдите не са достигнали своето пълно развитие, може да се наложи втора операция след време, когато това се случи – обикновено след протичане на бременност и лактация.

Операцията за намаляване на бюста може да се отложи ако очаквате някои от следните събития:

 • Бременност и раждане – понякога кърменето може да бъде трудно след намаляваща гърдете операция, независимо че има техники, които могат да запазят възможността за кърмене.
 • Редукция на тегло – ако планирате отслабване и обща физическа промяна чрез спорт, е добре да достигнете състояние на стабилни килограми и форма, преди да се предприеме операция за намаляване на бюста.

Рискове при операцията

Както при всяка голяма операция, обичайните рискове включват: кървене, инфекция, нежелани и неочаквани проблеми при анестезията. Другите възможни рискове включват: оток, който обикновено е преходен; цикатризация, която понякога може да е твърде агресивна; загуба на сетивност на зърната и кожата около зърното; трудност или невъзможност за кърмене; разлики във формата, размера и симетрията на двете гърди, което може да доведе до последваща хирургия за подобряване на визията.

Подготовка за операцията

Преди да се планува операцията:

Снема се пълна анамнеза на лекувани болести и общото Ви състояние.

Обсъждат се Вашите очаквания за размера на гърдите и тяхната визия след хирургията.

Подробно ще Ви запознаем с характера на операцията, нейните рискове и ползи.

Ще се извърши морфологично измерване на Вашите гърди, за да се определи по-точно каква техника е най-подходяща за Вашия конкретен случай.

Ще се направят фотографии на гърдите, които да послужат при планирането на операцията.

Ще проведем подробен разговор за типа на използваната анестезия и нейните рискове.

Ще бъдат назначени базови лабораторни изследвания, които да определят степента на готовност на Вашия организъм за операция с обща анестезия.

Ще бъде назначена базова мамография, която ще помогне за самото планиране на операцията, а и ще остане за Вас като важно инструментално изследване.

Обсъждат се предоперативните и следоперативни инструкции за пациента.

Самата операция

Д-р Молов като Ваш пластичен хирург е с богат опит в естетичната хирургия на бюста, в операциите за уголемяване на бюста с импланти, в операциите за намаляване и премоделиране на бюста с импланти и със собствени тъкани!

Операцията се изпълнява с обща анестезия. Нейната продължителност, в зависимост от сложността варира от 3 до 3,5 часа.

Обсъждат се три форми на позиция на разреза: само около ареолата; около ареолата и вертикално надолу; около ареолата, вертикално надолу и в гънката под гърдата. По отношение на зърното и ареолата при всяка една от прилаганите техники те остават свързани с тъканите на гърдата и се преместват ведно с тях. Само в много редки случаи, при огромни гърди се налага да се отделят и присадят отново след това.

Обикновено при операцията се постига пълна анатомична симетрия. В следоперативния период, обаче под влияние на различната плътност и тежест на тъканите в различните области на гърдата, шевната линия се тегли неравномерно в различни посоки, което води до известна асиметрия следоперативно. Степента на тези следоперативни промени зависи много от характера на тъканите на пациентката, като в зависимост от избраната техника доминиращото значение може да е на кожата или на гърдата.

С времето белегът значително избледнява и омеква, но никога не изчезва напълно. Добрите грижи за него обаче могат да го направят практически незабележим – това означава незабележим за око, което не се втренчва в него.

След операцията

Непосредствено след операцията гърдите ще бъдат покрити с превръзка. От нея ще бъде изведена тръбичка (дренаж), който ще отвежда секрецията от гърдата. Ще бъдат назначени болкоуспокояващи медикаменти и антибиотици, които да намалят риска от инфекция.

Първите няколко дни до седмица след операцията

Ще чувствате гърдите си много по-плътни и чувствителни. Те действително ще са по- оточни и зачервени. Ще се наложи носенето на еластично бельо за поддръжката им.

След този период Вие ще трябва да ограничите обичайната си физическа активност за две до четири седмици, докато премоделираните тъкани в гърдата зараснат напълно. Стандартните сутиени няма да се носят за няколко месеца след операцията.

Ще са необходими няколко визити при Вашия хирург, за да се проследят резултатите и да се проконтролира възстановяването Ви.

Резултати

Една успешна операция за намаляване на бюста може да Ви освободи от болките в гърба, шията и раменете. Със сигурност ще Ви позволи да бъдете по-активна физически. Със сигурност ще Ви даде по-високо самочувствие!

Независимо, че резултатът е видим веднага след операцията, ще отнеме време – няколко месеца, за пълно възстановяване от отока и до задоволително оформяне на белезите.

Финалният резултат като правило е постоянен, независимо, че формата и размерът на гърдата могат да се променят при промяна на теглото и с възрастта като цяло.

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник