Липосукция

Описание

Липосукцията е операция, при която с помощта на “изсмукваща техника“ се отстранява мастната тъкан от различни зони на тялото - като корем, бедра или целите крака, зоните на торса, задните части, ръцете и шията. Без значение каква е конкретната техника за изсмукване, при липосукцията се оформят (контурират) тези области. Затова тя често се нарича „body contouring“ операция.

Липосукцията не е метод на отслабване и от нея не може да се очаква значимо намаляване теглото на пациента. Тя не е и алтернатива на отслабването! Така, че ако проблемът е свръхнормено тегло, то Вие първо трябва да разрешите него – чрез диета, диета и физически упражнения или чрез бариетрична хирургия. Чак тогава, при стабилизирано тегло, да се помисли за склуптуриране на тялото или чрез липосукция, или чрез друг метод от пластичната хирургия, или чрез комбинация от методи.

Липосукцията е особено полезна ако се третират натрупванията от мастна тъкан в една или няколко конкретни зони, но в останалите области на тялото пациентът е със стабилно телесно тегло.

Липосукцията е много полезна за отстраняването на мастна тъкан от зони на тялото, които не отговарят на диета. Такива са: зоната на предна коремна стена, особенно долната и част, ръцете, долната част на торса и седалището, зоните на подбедрицата, страничната повърхност на бедрата и понякога предната им част, зоната на шията.

В допълнение понякога липосукцията се използва за намаляване размера на гърдите.

Когато човек напълнява мастните клетки се увеличават по размери и обем. При липосукцията се намалява броя на мастните клетки в конкретната зона. Количеството отстранена мастна тъкан зависи от желания общ обем за редукция до получаване на желания контур. Резултатът е постоянен, ако теглото остане постоянно. Ако настъпи напълняване, дори след него да настъпи отслабване (т. нар. флуктоация на теглото) резултатът от липосукцията ще бъде загубен.

След липосукцията кожата се адаптира към обработената зона, следвайки фиброзата в каналите на липосукцията. Ако кожата е еластична, с добър тонус тя равномерно ще заеме своето място. Ако тя е със слаба и неотреагираща колагенно – еластична структура, тя може да остане „ хлабава“, неравна или на „бабуни“.

Липосукцията не подобрява нагъванията и неравностите, причинени от целулита или други причини за кожни неравности. Тя не отстранява и не повлиява стриите изобщо!

Липосукцията не се препоръчва на хора, които боледуват или имат състояния като:

  • Нарушено кръвоснабдяване в зоната, по каквато и да е причина
  • Болести на коронарните съдове
  • Диабет. Слаба имунна система

Подготовка за операцията. Първа консултация

На първата консултация трябва да се обсъдят подробно Вашите очаквания от операцията. Ще се анализират Вашата медицинска история, заболяванията и състоянията, които могат да имат отношение към операцията. Ще се анализира как приемани медикаменти, ако такива съществуват, ще се отразят на операцията – особено Аспирин, противозачатъчни средства, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, витамини, особено вит. Е. Традиционно те се спират две до три седмици преди операцията.

Ако се планира отстраняване на малко количество мастна тъкан операцията може да се извърши с местна анестезия в амбулаторна операционна. Ако се планира, обаче по-екстензивна операция, тя ще се осъществи с една нощ медицинско наблюдение.

Операцията

Преди липосукцията се маркират по специфичен начин местата, от които ще се отстрани мастната тъкан. Ще се направят фотографии на зоната, които да помогнат планирането и, а и да служат за сравнение следоперативно.

Познати са няколко техники на липосукция:

Tumescent Liposuction:

Това е най-честия тип липосукция. По време на нея в тъканите се инжектира стерилен разтвор – смес от оводняващ разтвор, (който води мастните клетки навън), анестетик (Lidocain), който силно намалява болката в следоперативния период и специфичен медикамент (Epinephrine), който кара малките съдове силно да се свият – така кървенето в зоната намалява. Този разтвор води до „отичане“ и втвърдяване на зоната за обработка.

След това хирургът въвежда малка канюла през миниатюрен разрез в кожата. Тя се свързва с източника на вакуум и след началото на процедурата започва извеждането на мастната тъкан. По време на процедурата количеството на изведената тъкан се заменя със същото количество реанимационен разтвор. Така организма остава в равновесие.

VAL. Т. нар. ултразвуково асистирана липосукция.

Тя също се изпълнява под Tumescent техника. При нея хирургът въвежда метална сонда, която пренася ултразвукова енергия под кожата. Тя разкъсва мастните клетки, втечнява мастната тъкан, след което тя се извлича от организма.

LAL. Лазер асистирана липосукция.

При нея енергията на лазера разрушава мастните клетки , след което втечнената мастна тъкан се извлича от организма.

PAL Т. нар Power Liposuction: При нея се използва техника идентична на ръчната липосукция, но устройство прави движенията много бързи.

Механизмът и на ръчната, и на ултразвуковата, и на лазерната, и на т.нар. Power асистираната е един и същ: разрушаване на мастните клетки и извличане от организма на втечнената мастна тъкан.

Продължителността на операцията е различна – от половин до три-четири часа, в зависимост от плана операцията.

Възможни усложнения при липосукция

Като всяка една голяма хирургия, липосукцията крие също рискове: кървене, инфекция и неочаквани реакции към анестезията. Специфични рискове за липосукцията са:

  • Контурни неравности. Появата на „ вълни“, „бучки“ или други могат да се дължат на различни технически причини, лоша кожна еластичност или проблеми на зарастването. Тези промени могат да бъдат постоянни.
  • Натрупване на течна колекция. Временни „джобове с течност“ (сероми). Могат да се оформят след операцията. Ако те не изчезнат с консервативни средства, може да се наложи да бъдат оперирани с игла и спринцовка или да бъдат дренирани хирургически.
  • Продължително изтръпване в определени зони. Те обикновено са проява на раздразване на нервите в областта и като цяло имат временен характер.
  • Инфекция. Изключително рядко, но възможно усложнение. Една тежка кожна инфекция може да е животозастрашаваща.
  • Вътрешна перфорация. Рядко, но е възможно канюлата да прободе вътрешен орган. Това може да наложи спешна хирургия.
  • Мастен емболизъм. Получава се, когато парчета от мастната тъкан навлязат в кръвообръщението и достигнат белите дробове или мозъка. Това е спешно състояние!
  • Сърдечни или бъбречни проблеми.

Рискът от усложнения нараства, ако хирургът приеме да работи на големи зони от Вашето тяло или изпълнява множество процедури по едно и също време. Рискът е по- малък при разумно съставен оперативен план.

Резултати

След липосукцията отокът обикновено спада за няколко седмици. След този период зоната не изглежда толкова оточна. След три до шест месеца третираната зона се изглажда напълно. Ефектът от липосукцията е дълготраен, ако успеете да запазите своето тегло. Покачването на килограми след операцията ще компрометира нейните резултати.

Галерия - преди / след

Липосукция / Преди Липосукция / След
Липосукция / Преди Липосукция / След

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник