Блефаропластика

Описание

Естетична пластична хирургия на клепачите

Блефаропластиката е тип естетична пластична хирургия на клепачите, при която се премоделират спадналите горни и долни клепачи. Това става чрез моделиране на кожата, мускулите или мастната тъкан в зоната.

С възрастта съединителната, кожната и мускулната подкрепа на клепачите силно намалява, което е следствие на отслабването на самите структури. Като резултат излишните количества мастна тъкан започват да стават много видими в областта на горния и долен клепач, а излишното количество кожа променя лицето и започва да пречи на зрението. Като цяло резултатът от тези възрастови промени е по-състарен вид с влошено зрение. Особено страда т. нар. периферно зрение в неговата горна и долна част. Блефаропластиката може да отстрани или силно да ограничи тези визуални проблеми, като направи така , че Вашите очи да изглеждат по- младежки , по-загадъчни и по-атрактивни. Това е достижима цел!

Защо се прави блефаропластиката?

Решението обикновено се взема, когато спадналите или нагънати клепачи, освен че влошават общата визия затрудняват пълното отваряне на клепачите или силно придърпват долните клепачи. Премахването или моделирането на тъканите около окото при една блефаропластика може да подобри Вашето зрение. Горна и долна блефаропластика , самостоятелно или в комбинация могат да направят Вашите очи и обща визия по- младежки, по-изразени и в по- добро функционално здраве.

Показания за блефаропластика има , когато част от общата визия на лицето включва:

 • Спаднали горни и долни клепачи
 • Излишна кожа по горните клепачи, която влошава периферното зрение.
 • Излишна кожа по долните клепачи
 • „Торбички“ в областта на горните или долни клепачи

Блефаропластиката, когато се изпълнява като самостоятелна операция , може да се извърши с местна анестезия в амбулаторни условия. Продължителността на процедурата е между 1,5 и 2 часа.

Блефаропластиката може да се изпълни и като елемент от цялостното лицево подмладяване – фейслифт, липомоделиране на лицето, челен лифтинг или PRP-лифтинг, уголемявяне на устни и брадичка, моделиране на шията и други процедури.

Преди операцията. Първа консултация

На първата консултация ще обсъдим въпросите за това, какво точно ще изпълним като процедура. Ще разгледаме цялата медицинска история на проведени операции, изследвания, лечения и използвани медикаменти и как те биха се отразили върху настоящата операция.

Вашите очаквания. В една честна дискусия ще поговорим за всички важни аспекти, касаещи тази хирургия. Много е важно да определим дали това е операцията, която е решение на конкретните изменения.

Цялостно медицинско изследване. Включва морфологично измерване и някои специфични тестове. Ще бъдат направени фотографии под различни ъгли. Те ще помогнат при планирането на операцията и при оценката на непосредствените и дълготрайни резултати.

Около операциите ще се наложат някои ограничения: в прием на медикаменти/ (ако има такива), спира се тютюнопушенето, подготвят се някои организационни мероприятия. Трябва да се обсъдят и някои рискове в процедурите, част от които са специфични: кървене и инфекция, сухи очи синдром, тежка цикатризация, увреждане на очедвигателните мускули, промени в цвета на кожата, реакция към анестезията, временни затруднения в зрението, необходимост от последваща хирургия. Ще обсъдим и кои са мерките за овладяване на тези рискове.

Самата операция

Ако е планирано изпълнение и на горна, и на долна блефаропластика операцията започва с горна блефаропластика. Разрезът за нея е подобен на листо(с някои специфи-ки, разбира се), чрез който се отстранява излишната кожа. След това се моделират мускула и мастната тъкан.

На долния клепач разрезът е в линия под мигления ръб. След моделиране на кожата, мускула и отстраняване на излишната тъкан разрезът се зашива. След месеци той е напълно незабележим.

След операцията

Ако операцията е с местна анестезия пациентът може да се прибере в къщи още същия ден.

Ако операцията е изпълнена с обща анестезия пациентът или пациентката се настанява в сектор или стая за следоперативно наблюдение и се изписва от болницата на следващия ден. Тогава се организират и срещите за следоперативния период.

След операцията може да се усеща: по-влажни очи, секретиращи сълзи повече от обичайното, очите са по-чувствителни, включително и към слънчева светлина, общо по- оточни. Болките и дискомфортът изчезват за около ден-два след сваляне на конците.

Следоперативни грижи и мерки за хигиена

 • Добре е да се използват фино натрошени ледени кубчета локално за 10 мин всеки час в нощта след операцията. На следващия ден лед се използва четири- пет пъти дневно.
 • Внимателно измиване на очите и поставяне на изписаните капки за очи или изкуствени сълзи.
 • Въздържане от плуване, вдигане на тежести, бягане, продължително бягане за период от две седмици.
 • Избягване на тютюнопушене.
 • Контактни лещи не се използват за период от две седмици след операцията.
 • Препоръчва се носенето на тъмни очила с ултравиолетов филтър, за да се предпазят очите от слънце и вятър.
 • Спи се с високо вдигната глава – по- високо от тялото за няколко дни.
 • За около седмица не се приемат : Аспирин, НСПВС, хранителни добавки, лекарст-ва за отслабване, други , за които се знае или предполага , че увеличават риска от кървене.

Отокът и зачервяването отшумяват обикновено за 10 до 14 дни. След този период с подходящ грим може да се посещават публични места. Заличаването на белезите и пълно отпускане и пренагласяне на кожата може да отнеме няколко месеца. Веднъж достигнали своята финална форма резултатите са трайни! Спазването на всички елементи от възстановителния период, гарантира добрия естетичен резултат от опера-цията!

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник