Абдоминопластика

Описание

Абдоминопластиката е операция за моделиране на контура на предна коремна стена. По време на операцията излишната кожа и подкожна мастна тъкан се отстраняват, като в повечето случаи мускулно-апоневротичния корсет се стяга с помощта на шевове. След преместването на кожата се получава нова по-стегната предна коремна стена.

Първопричините за отпускането на предна коремна стена, а от там и за търсенето на тази операция са няколко. Общият принцип е: „отпуснат корем“ се предизвиква не само от прекомерно натрупване на мастна тъкан, а и от загубената еластичност на кожата в региона. Важно значение има отпускането на мускулно-апоневротичния „корсет“, простиращ се между ребрената дъга и тазовия пръстен. По този начин проце-сите на бременост и раждане, на рязко напълняване и отслабване, на хормонални промени и въздействия водят до деформитети на предна коремна стена, които се коригират хирургически чрез абдоминопластика.

При операцията се стяга кожата на цялата предна коремна стена, отстраняват се стриите от кожата в долната половина на корема. Операцията не може да премахне стриите от корема, в участъка над пъпа, както и от страничните повърхности на предна коремна стена.

В най-общи линии операцията се изпълнява, когато:

 • В зоната на предна коремна стена, около пъпа, над него и в страничните участъци е натрупано излишно количество кожа.
 • Когато долната или цялата част от предната коремна стена е „халтава“.
 • Когато е ясно, че липосукцията на предна коремна стена няма да подобри общото представяне на корема.
 • Раждане, осъществено с Цезарово сечение довело до белег, който неправилно разпределя тъканите от двете страни на разреза.

Операцията за абдоминопластика се отлага ако:

 • Планирате или е необходимо сваляне на килограми за общо добро оформяне на коремната област.
 • Ако планирате следващи бремености.
 • Ако имате тежки хронични заболявания като: сърдечни проблеми, диабет или гастро-интестинални заболявания.
 • Ако сте с наднормено телесно тегло.

Преди операцията. Първа консултация.

Трябва да се направи подробен анализ на здравословното Ви състояние: лекувани болести, приемани медикаменти, операции в миналото, особено коремни операции, алергии към храни и медикаменти.

Следва цялостно изследване. При него определяме хирургичния план, както и това какви са Вашите очаквания от процедурата, сравнено с техническите възможности за осъществяването и. Важно е да се разберат и оценят рисковете, свързани с опера-цията, ползите от нея, променимите и непроменимите компоненти на това лечение, включително да дискутираме и въпроса за белезите.

Основни рискове.

Като всяка голяма оперативна интервенция абдоминопластиката крие риск: кървене, инфекция или неочаквани и нежелани реакции към анестезията. Специфични рискове за операцията са:

 • Натрупване на телесна течност под кожата (сером). За да се намали или изключи този риск е необходимо и оставянето на дренажни тръбички (дренажи), които да отвеждат секрецията до тогава, докато се преодолее този специфичен риск.
 • Раневи проблеми. Понякога тъканите от двете страни на разреза показват проблеми при зарастването. В тези случаи зоната на разреза има тенденция да се отваря. За овладяването на този проблем може да се наложи добавянето на антибиотици или нова операция или процедура.
 • Лоша цикатризация. Неудовлетворителен белег след операцията. Белегът след такава интервенция е постоянен, но е направен в място , което лесно се прикрива от бельото. Дължината и характерът на белега варират от човек до човек.
 • Тъканна некроза. По време на операцията дълбоката местна тъкан близо до мускулно-апоневротичния слой ще бъде увредена по определение или ще загине впоследствие. Ако този процес се предаде към кожата, тя също може да бъде засегнат. Тютюнопушенето засилва тези процеси, защото влошава кръвообръщението, давано от малките съдове към кожата. След едно такова неблагополучие, ако участъкът е малък , той може да заздравее спонтанно. Ако обаче участъкът е голям, това може да наложи операция за затварянето му.
 • Промени в кожната чувствителност. При самата операция се прекъсват част от сетивните нерви към кожата, а понякога и към горната част на бедрата. С времето нервите зарастват и това обикновено връща сетивността в зоната. В много редки случаи процесът може да не протече точно по този начин. В рамките, обаче на три-четири месеца сетивността се възстановява напълно.

За да се намалят проблемите около операцията е необходимо спазването на някои изисквания:

 • Да се спре тютюнопушенето. Тютюнопушенето директно уврежда малките кръвоносни съдове и силно смущава процесите на възстановяване на тъканите.
 • Спиране на лекарствата, за които е знае, че повишават склонността към кървене: Аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, медикаменти за намаляване на теглото и очистване на организма, някои витамини – особено витамин Е, хранителни добавки и други.
 • Запазване на постоянно тегло. Както увеличаването , така и намаляването на телесното тегло могат да влошат следоперативните резултати.

Операцията

Операцията се изпълнява с обща анестезия, при което няма да почувствате никаква болка или тревога. Тя продължава обикновено около три часа. При нея се прави обикновено кожен разрез в зоната над пубиса, така че белегът да бъде скриван в бельото. От тук има няколко варианта за поведение.

Ако кожният излишък е малък, то тогава повдигането на кожата е до и на нивото на пъпа – т. нар. мини абдоминопластика. Тя по правило е с по-малък разрез.

Ако кожният излишък е по-голям и обширен, тогава пъпа се отделя от мястото си кожата се повдига до нивото на ребрената дъга, след което се изпъва в посока надолу, а пъпът се премества на ново място и се оформя така, че да е естетически приятен за окото.

След операцията . Възстановяване.

Непосредствено след операцията Вие ще сте с пристегнати превръзки, а от зоната на разреза ще излизат няколко дрена (дрениращи тръбички). Те ще се свалят в разумен срок след операцията. Много важно условие е Вие да сте в леко сгъната позиция в леглото – със свити към корема крака, повдигнато и леко свито тяло. Тази позиция ще запази шевовете здрави. Още на следващия ден след операцията Вие ще се раздвижите в леглото и извън него.

След манипулацията е възможна прогресивно намаляваща болка, която добре се купира от обезболяващи медикаменти. Нормален е следоперативния оток, който може да се запази до шест седмици след операцията. Дреновете ще се оставят на място толкова, колкото е необходимо за пълно отделяне на тъканните секрети. Обикновено докато са в тялото Ви ще се приемат и антибиотиците.

Още на следващия ден след операцията ще облечете специалното стягащо бельо, което ще Ви предпазва от натрупването на течности в зоната на операция. То обичайно се носи не по-малко от шест седмици.

На белега ще се отдели специално внимание в следоперативния период, така че той да зарасне много добре.

В продължение на не по-малко от шест – седем седмици ще трябва да пазите такова поведение, че тялото да не се преразтяга и напряга шевната линия. Това ще позволи безпроблемно зарастване на шева.

Резултати

Резултатите от операцията са стабилни и дълготрайни. Много е важно за запазването им да запазите постоянно телесно тегло. След операцията тялото Ви ще бъде много по-стегнато и динамично. Цел, която ще оправдае положените усилия.

Галерия - преди / след

Абдоминопластика / Преди Абдоминопластика / След
Абдоминопластика / Преди Абдоминопластика / След

Цени

Направете запитване

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Задължително поле!

Доктор Веселин Молов / Инвела Клиник